PROGRAMI

Alpska šola (4-10 let)


V naši alpski šoli, v katero vpisujemo otroke od 4. do 10. leta, smučajo otroci, ki so po znanju in starosti zelo različni. Od tistih najmlajših - predšolskih, ki šele začenjajo s prvimi koraki na snegu, do malo starejših, ki so že vešči smučarji.

V ospredju je igra, skozi katero se otroci naučijo in izpopolnijo tehniko smučanja. Veliko poudarka je na različnih zabavnih vajah, terenski vožnji in prostemu smučanju, smučanje po novozapadlem snegu, grbinah in manjših, znanju otrok primernih, skakalnicah. Otroci pa osvojeno znanje večkrat preizkusijo tudi na tekmovalni progi. Pri vsem tem pa je na prvem mestu varnost, za kar poskrbijo naši trenerji in trenerke. Spoštovanje 10 FIS pravil, vzorno vedenje na smučišču in ob njem, samostojnost in odgovornost ter skrb zase in za ostale udeležence, so značilnosti, ki nas razlikujejo od ostalih.

Alpska šola poteka celo leto, tako med smučarsko sezono, kot tudi izven. Izven smučarske sezone se osredotočamo na ohranjanje fizične pripravljenosti, ki jo vzdržujemo skozi igro. Atletika, nogomet, tek, kolesarjenje in ostali športi na prostem so tisto, s čimer si širimo športno znanje in obenem neizmerno uživamo.
Gremo na sneg (10-13 let)


Program Gremo na sneg je namenjen šolskim otrokom, ki imajo veselje do smučanja, vendar brez tekmovalnih ambicij. Po vzoru Alpske šole je v ospredju uživanje na snegu, ter osvajanje novih veščin in tehnik smučanja na različnih terenih in podlagah.

Program predstavlja nadgradnjo Alpske šole in je primeren tudi za otroke, ki niso bili vključeni vanjo. Trenerji in vrstniki poskrbijo za hiter napredek v osvojenem znanju, kar je rezultat dela v manjših skupinah, v katerih so otroci z enakim nivojem znanja, ne glede na starost.

Ker smo osnovno znanje že osvojili se pogosto pridružimo tudi tekmovalni skupini, kjer se preizkusimo tudi na čisto pravi progi.
Tekmovalna skupina (6-12 let)


Za otroke, ki so v alpski šoli že osvojili osnovno smučarsko znanje in imajo ambicije preizkusiti se z ostalimi vrstniki na tekmah, je v Smučarskem klubu Ljubljana organizirana tekmovalna skupina. Tudi tukaj sledimo iz alpske šole preverjeni formuli kategorizacije otrok glede na smučarsko znanje in ne na starost, kar omogoča bolj nadarjenim hitrejše napredovanje.

Zgledi vlečejo in pri nas ni nič drugače, zato tekmovalni pogon vodijo trenerji, ki lahko lastne izkušnje iz tekmovalnih vod predajajo kar najbolj učinkovito na nadebudne dirkače. Ta prenos znanja in izkušenj ter način dela potrjujejo rezultati naših najmlajših tekmovalcev, ki na regijskih tekmovanjih dosegajo najboljše rezultate.
Šola za starše


Še prehitro pride čas, ko starši s cmokom v grlu ugotovimo, so nam otroci po osvojenem smučarskem znanju dihajo za vrat, še zlasti če nam smučanje predstavlja družinski šport.

V tem primeru Smučarski klub Ljubljana staršem otrok, ki so člani kluba omogoča, da svoje smučarsko znanje nadgradijo v tako imenovani šoli za starše.

Poudarek je na nadgradnji že osvojenega znanja - ta nemalokrat izvira še iz časov ''sulic'', pri čemer je učni proces ustrezno prilagojen in prav tako kot pri otrocih v ospredje postavlja zabavo in uživanje na snegu.

Program se odvija v manjših skupinah, razdeljenih glede na raven osvojenega smučasrkega znanja, in sicer v času zimskih počitnic.

Treninge na snegu, ki se odvijajo med vikendi tekom smučarske sezone izvajamo na smučiščih v Avstriji. Otroci imajo s tem namenom tudi sezonsko smučarsko vozovnico za avstrijsko Koroško.